2013. február 14., csütörtök

Ismeretlen ismerős mosószerek (2. rész)

Az előző cikkben a mosógépek előtti mosószereket tekintettük át. Most megnézzük, hogyan változtak a tisztítószerek a mosógépek feltalálásával.

Az első mosógépek

Régi mosógép
Az első mosógép megalkotásának időpontjáról megoszlanak a vélemények. Már a nagy polihisztor, Leonardo da Vinci is készített tervet a mosógéphez, de az első mosógép csak a XVII. században jelent meg Angliában és kartonnyomók használták. Egyes adatok szerint 1750-ben készült el - ugyancsak Angliában - az első háztartásokban használható mosógép, míg mások szerint 1767-ben találta fel egy német evangélikus lelkész. A harmadik változat 1901-re teszi az első mosógép megalkotásának időpontját. Bármelyik időpontot is fogadjuk el a felsoroltak vagy a meg nem említettek közül, a lényeg, hogy az első mosógépeket még kézzel hajtották. Mosószer céljára lereszelt vagy megőrölt mosószappant használtak.

2013. február 1., péntek

Ismeretlen ismerős mosószerek (1.rész)

Igen valószínű, hogy már az ősember is igyekezett kitisztítani túlzottan bepiszkolódott állatbőrét. Nagyon korán rájött az ember, hogy ehhez a legcélszerűbb a víz használata, vagyis "feltalálta" a mosást. Az emberiség több ezer éve változatlanul a víz áramlásának tisztító erejét hasznosítja ruházata tisztításához. A víz használatának változatlanságával ellentétben a "hogyan" nagyon sok változáson ment át.